CinEd

Elokuvakirjasto verkossa

CinEd (Cinema Education) on elokuvakasvatusta verkossa. CinEd on EU-rahoitteinen yhteiseurooppalainen hanke, jota koordinoi Portugalin elokuvainstituutti. Elokuvakasvatushanke koostaa eurooppalaisen laatuelokuvan kirjastoa verkkoon.

Kaikille elokuville löytyy kattava oppimateriaali, ja nuorille omat opiskelijan sivut, joilta löytyy hyviä verkossa toteutettavia tehtäviä.

 

Sekä elokuvat että oppimateriaalit ovat koulujen käytössä maksutta.

 

Elokuvakirjaston käyttö vaatii  kirjautumisen.

IhmeFilmin lisäksi CinEdissä on tällä hetkellä mukana elokuvakasvatusjärjestöjä Ranskasta, Espanjasta, Portugalista, Italiasta, Saksasta, Kroatiasta, Bulgariasta, Liettuasta, Tšekistä ja Romaniasta.

CinEdin verkkokirjastosta löytyy suomeksi tekstitettyinä 12 pitkää elokuvaa, 2 lyhytelokuvaa, 3 tunnin mittaista koostetta (elokuvan historia, kokeellinen elokuva ja dokumenttielokuvat liettuasta) sekä 7 valaisevaa opetuselokuvaa. 

Lue lisää CinEdistä: https://www.cined.eu/fi/kirjasto


Ota yhteyttä: info@ihmefilmi.fi

Etsitkö tehtäviä opiskelijoille?

Niitä löytyy opiskelijoiden omilta sivuilta:

https://www.cined.eu/fi/nuorten-oma-katselualue

Haluatko näyttää CinEd elokuvia luokassasi? Liity mukaan!

CinEd elokuvakirjaston elokuvat

Temaattiset opetuselokuvat (15 min), joissa syvennytään elokuvien kerronnallisiin elementteihin

Katseet

Yksi elokuvakerronnan vahvimmista elementeistä on henkilöhahmojen katse. Sillä voidaan ohjata katsojan huomiota, luoda erilaisia assosiaatioita tai muokata tunnelmaa.

Linkki Katseet -opetuselokuvaan

Autossa

Autossa tehdään usein muutakin kuin vain ajetaan autoa. Siellä keskustellaan, tunnustetaan, riidellään, vietellään jne. Auto voi myös olla symboli esimerkiksi kulutuskulttuurista, harhasta tai vaikkapa ahneudesta.

Linkki Autossa -opetuselokuvaan

Etäisyys

Elokuva on etäisyyksien taidetta. Kuvan ollessa liikkeessä, myös etäisyydet vaihtelevat. Elokuva voi kertoa todella suurella lähikuvalla, joka tekee vain yhden yksityiskohdan näkyväksi, esimerkiksi kasvot tai kasvojen osan. Tai se voi laajalla kuvakoolla paljastaa kokonaisen maailman.

Linkki Etäisyys -opetuselokuvaan

Pako

Elokuvien päähenkilöt voivat ”paeta” elokuvissa todellisuutta väliaikaisesti tai pidemmäksi aikaa. Tämä voidaan esittää elokuvassa hyvin totuudentuntuisesti tai enemmän tai vähemmän kuvainnollisin keinoin.

Linkki Pako -opetuselokuvaan

 

Todellisuus/Fiktio

Elokuvissa todellisuus ja kuvitelma kietoutuvat usein tiiviisti yhteen. Kuvitelma antaa sijaa sille todellisuudelle, jota kamera kuvaa. Tässä opetuselokuvassa kolmen kuvan analyysi osoittaa kuinka tietyt kuvasuunnittelun valinnat tuovat todellisuutta osaksi tarinaa. Tällä tavoin saadaan katsojassa aikaan tietty tunne.

Linkki Todellisuus/Fiktio -opetuselokuvaan

Pöytä

Pöydällä on vahva symbolinen merkitys niin elokuvissa, kuin muualla kulttuurissa. Pöytä yhdistää, mutta se voi olla myös paikka, jossa asiat eskaloituvat. Paikka ulostuloille ja ongelmanratkaisulle sekä konflikteille - etenkin niille, jotka vaativat ratkaisua perheen sisällä.

Linkki Pöytä -opetuselokuvaan

Konflikti 

Konfliktin esittämiseen kuuluu valintoja, kuten mihin tahansa luovaan toimintaan. Ohjaajan tulee päättää, mitkä osat tilasta hän paljastaa. Konfliktin osapuolet voi rajata samaan ruutuun, tai voidaan käyttää leikkausta ja laittaa otokset törmäämään ja kamppailemaan keskenään.

Linkki Konflikti -opetuselokuvaan